Mikä ihmisiä Islannissa viehättää? Vastaus taitaa olla yksinkertaisesti mystisen karu ja henkeäsalpaavan kaunis maisema. Tänne ei tulla juurikaan aurinkoa ottamaan. Listaan tähän muutaman kohteen, mitkä omasta mielestäni ovat näkemisän arvoisia.

 Geysir

1962748.jpg

Kuumaa vett
ä puskee esiin maanalaisesta luolasta valtavalla paineella. Emogeysir ei ole toiminut enää vuosiin maanjäristyksen takia, mutta strokkur (poika) ampuu tulikuuman pyrshkähdyksensä joka kymmenes minuutti. Itse olen käynyt sitä ihailemassa viitisen kertaa ja voin sanoa että aina se säväyttää ihan yhtä paljon. Vaikka "todelliset islanninmatkaajat" tuhahtelevat geysirille ja suuntaavat pohjoiseen tuijottamaan kivikasoja, on se mielestäni nähtävyytenä hyvin vaikuttava. Jos et mene ihan massaturismin aikaan. Silloin on vaarana, etta kompastut japanilaiseen kuvausryhmään.

Gulfoss

1962757.jpg

Ihastuttava vesiputous vain kymmenen kilometrin p
äässä geysirilta. Se on julmetun leveä! Tänne kannattaa kipaista aurinkoisella kelillä, sateessa ja syksyllä kokemus on, no, raastava.

Þingvellir

1962744.jpg

Þingvellirin kansallispuistossa seisot Amerikan ja Euroopan mannerlaattojen kohtauspisteess
ä. Kuvassa olevassa solassa kokoontui ensimmäinen islantilainen parlamentti. Vuosien saatossa puistossa on pidetty monia kansallisia juhlia, joihin islantilaiset ovat ottaneet osaa sankoin joukoin. Þingvellir yhdessa Geysirin ja Gulfossin kanssa muodostaa n. Kultaisen kierroksen, jonka varsinkin järjestetyt turistimatkat usein kiertävät.

Hekla

1962764.jpg

Nimelt
ään tunnettu tulivuori kohoaa melkein 1500 metriin näkyen laajaan osaan eteläista Islantia. Itse tyydyn ihailemaan tätä massiivista järkalettä kuitenkin vain kaukaa, enkä ymmärrä osaa turisteista, jotka ovat innolla menossa vuorta kiipeilemällä valloittamaan. Hekla on kuitenkin Islannin aktiivisin tulivuori, jossa on taas paineet kertyneet kohdalleen ja sen pitäisi päivänä minä hyvänsä taas posauttaa.

Landmannalaugar

1962775.jpg

Landmannalaugar on kohde kaikille v
ähänkin vaelluksesta kiinnostuneille. Autolla sinne pääsee, jos sinulla on neliveto, silla sinne pitää ajaa muutaman pienen joen yli, mutta Reykjavikista lahtee myös bussi, jolla voit käydä katsastamassa paikkaa parisen tuntia, ennenkuin se palauttaa sinut takaisin lähtöpaikkaan. Samainen bussiyhtiö järjestää myos muitakin reissuja, mm. jo yllämainittuihin kohteisiin. Monet pakkaavat Landmannalaugarille rinkan täyteen ja lähtevät hyvinkartoitetuille vaellusteille.

 

Haluaisin lisätä kohteisiin vielä Jökulsárlónin jäälaguunin, jota en itse vieläkään ole laiskuuttani päässyt ihastelemaan, lähinnä siksi, että sinne ajaa meiltä n. 4-5 tuntia. Jos sitä haluaa ihastella tv- kuvana, kannattaa katsoa ihka ensimmäinen Tomb Raider ja kohtaus, missä porukka lähtee "Siperiassa" järvelle.