1963615.jpg

Kun Suomessa ajelee maaseudulla, yleensä laitumilla seisoskelee lehmiä. Jos ajat Islannissa, läikittyvat vihreät rinteet puolestaan hevosista ja lampaista. Lehmiäkin toki on, mutta lampaita silmiin sattuu ylivertaisesti enemmän.

Islannissa lampaan elämä on mukavaa. Keväällä karitsoinnin jälkeen ne pääsevät ulos ja vapaaksi, eivätkä vain lähiniityille. Osa niistä vaeltelee mitä jyrkimmissä vuoristoissa ja syrjäisimmissä erämaissa. Koko kesän ne saavat rauhassa syödä ja kasvatella karitsoitaan, kunnes syyskuun alussa lammaspaimenet keräävät koko suvun voimin lampaat takaisin kokoon. Ne viedään isoihin kivestä tehtyihin erottelukehiin, jossa jokainen lampuri sitten tunnistaa omat lampaansa, kerää ne ja ajaa kotiin.

Yleensä tähän tapahtumaan sisältyy paljon ratsastelua ympäriinsä hevosella ja alkoholin nauttimista, kun kaikki kynnelle kykenevät nousevat hevosen selkään ja lähtevät "auttamaan" lampaiden kokoamisessa. Eli siis paimen kerää lampaansa pienillä maastureilla ja porukka ryskyää hevosilla harjat ja tantereet umpihumalassa. Tästä syystä islantilaisilla on paljon hevosia. Ja kaikki osaavat ratsastaa.

1963618.jpg

Pikku karitsa
äitinsä kanssa vielä sisätiloissa.
1963626.jpg

Islantilaisilla lampailla on aika pelottavat sarvet.

1963630.jpg

Kuka muistaa sadun Kolme kilipukkia?

1963633.jpg

Kes
äaikaan lampaita nakee yllättävissakin paikoissa.

1963641.jpg

Syyskuussa, kun lampaita ker
ätään yhteen, voi olla haastavaa ajaa teillä.