Viime kuisen, pienen purkauksen lisäksi Eyjafjallajökullin pääkraatterikin heräsi toimintaan. Viimeksi se on purkautunut vuonna 1821 ja silloin purkausta kesti vaihtelevasti yli vuoden. Sitä edellisellä kerralla se purkautui vuonna 1612 ja sitä ennen 920. Kukaan ei siis osaa tarkemmin ennustaa, mitä tämä melko tuntematon tulivuori tekee ja millaisella paineella laava jatkaa ulostuloaan. 

Itsen olen säästynyt vielä pahimmalta; tuuli puhaltaa tuhkaa Eurooppaan ja me olemme toistaiseksi siltä turvassa. Pohjoistuulta on luvattu vielä muutamalle päivälle. Kysymys onkin, että kun tuuli kääntyy, niin minne se kääntyy? Meille pahin vaihtoehto on etelätuuli. Asumme noin hieman vajaan sadan kilometrin päässä vuoresta. Jos ei sada tarpeeksi. tuhkan määrä voi olla melkoinen. Tuhkaa ei ole hyvä hengittää.

 

"Volcanic ash (by itself) is not poisonous, but inhaling it may cause problems for people whose respiratory system is already compromised by disorders such as asthma or emphytema. The abrasive texture can cause irritation and scratching of the surface of the eyes. People who wear contact lenses should wear glasses during an ashfall, to prevent eye damage. Furthermore, the combination of volcanic ash with moisture in the lungs can create a substance akin to liquid cement.

Therefore, people should take caution to filter the air they breathe with a damp cloth or a face mask when facing an ashfall. Ash is very dense, as only 100 millimetres (3.9 in) of ash leads to the collapse of weaker roofs. A fall of 300 millimetres (12 in) leads to the death of most vegetation, livestock, the wiping out of aquatic life in nearby lakes and rivers, and unusable roads. Accompanied by rain and lightning, ashfall leads to power outages, prevents communication, and disorients people."

Jo nyt meidänkin alueelle on suositeltu käytettäväksi hengityssuojaa ulkona ja ikkunoiden kiinnipitoa. Pahimmassa tapauksessa joudumme lähtemään turvaan tuhkalta jonnekin muualle. Työtoverilta kuulin, että jotkut tuhkan alle jo joutuneet ovat suunnanneet pohjois-Islantiin ja sieltä laivalla Tanskaan sukulaisiin. Hänkin kertoi tekevänsä näin, jos tuhka alkaa vaivaamaan.


Mutta ihmiset eivät ole niinkään huolissaan tuhkasta vaan Katlasta. Tämä suunnattoman iso tulivuori Mýrdalsjökullin alla voi olla vaarallinen. Tässä yksi artikkeli aiheesta suomeksi: suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/kun-katla-tulivuori-purkautuu-islannissa-on-parasta-juosta

 

Loppun vielä yksi kuva eilispäivältä (17.4.10)